Verbindend communiceren

7 oktober 2019 Geen categorie disabled comments

Verbindend communiceren 
In de vorige nieuwsbrief, ‘Verbinding geeft vreugde’ schreef ik over verbinding die vreugde geeft en dat daar positief communiceren bij hoort. Klinkt eenvoudig maar hoe doe je dat nu? Hoe communiceer je positief, verbindend of zoals het vroeger heette geweldloos? Naar anderen, en ook naar jezelf.
Het begint met waarnemen, de feiten weer geven wat is er feitelijk gebeurd zonder er een oordeel over te hebben. En oordelen gaat zo vanzelf. Het lijkt wel met de paplepel ingegeven. Oordelen geeft afstand, nodigt uit tot verdediging en de verbinding is verbroken. Positief communiceren doe je door waar te nemen, je gevoelens te uiten, je behoeften te communiceren en een verzoek te doen. Uiting geven aan je gevoelens is soms zoeken naar “wat voel ik eigenlijk”. Ontdekken wat je echte  behoefte is en dan een verzoek uiten is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt enige oefening. onderstaand vind je twee voorbeelden van positief communiceren naar anderen en naar je zelf.

Naar anderen
Manlief gaat nog even spontaan bij vrienden langs. Vijf minuten voordat dochterlief naar muziek gebracht zou moeten worden komt hij thuis. Jij reageert boos: ‘je was zeker vergeten dat Emma naar muziek moest?! Ik kan hier altijd voor alles zorgen! Je denkt alleen maar aan jezelf’. Hier zit heel wat oordeel in. Hoe zou het ook kunnen? ‘Ik maakte me ongerust en was bang dat je in de file zat en ben eigenlijk ook boos omdat je niet ruim op tijd thuis bent. Het geeft me spanning als er maar vijf minuten tussen zitten dat jij thuis komt en ik alweer weg ga. Ik wil graag ontspannen weggaan. Kun je de volgende keer een kwartier voor mijn vertrek thuis zijn?’

Naar jezelf
Je bent aan het solliciteren je krijgt een reactie en wat zeg je dan tegen jezelf? Als een andere kandidaat het geworden is, zeg je dan ‘Ik ben afgewezen! Weer niet gelukt! Ik heb ook niet het beste van mezelf laten zien.’ Of zeg je tegen jezelf: ‘Ik ben het niet geworden. Ze hebben een andere gekozen. Wat jammer, ik zou zo graag die baan gehad hebben. Ik hoop dat ik een volgende keer gekozen word.’

Spreekt positief communiceren je aan? Je kunt er meer over lezen in ‘Wat je vindt mag je houden’, geweldloos communiceren als weg naar verbinding geschreven door Jan van Koert.