Leren door acteren

25 juni 2015 Geen categorie no comments

De van origine toneelregisseur Berthold Gunster  schrijft in zijn boek Ja-maar, de techniek van het omdenken: ‘Acteren is leren spelen met problemen’.  Ik heb dat afgelopen seizoen zelf ervaren door een opleiding tot trainingsacteur te volgen bij het Haags Theaterhuis. En het is waar. Als je een situatie waar je niet tevreden over bent of dat je het te eng vindt om het in het echt aan te pakken, kun je de situatie uitspelen en ontdekken hoe het overkomt en hoe het ook anders kan. Het ervaren en het een keer gedaan hebben met een goed resultaat geeft je moed om het in je werk ook daadwerkelijk toe te passen. Theorie en werkelijkheid komen bij elkaar. Zelf doe ik dat al regelmatig in mijn coaching en het  is verrassend effectief.

Intervisie anders
Een van mijn medestudenten wilde graag de intervisie bijeenkomsten op haar werk effectiever en  aantrekkelijker maken. Een idee was om niet te praten over een cliënt maar zijn niet begrepen gedrag na te spelen en vervolgens met een aantal collega’s uit te proberen wat een effectievere aanpak zou kunnen zijn. Door de feedback en de reflectie werd duidelijk welke aanpak het gewenste resultaat gaf. Een mooie leerervaring voor ons allen.

Spelend leren
Trainingsacteren wordt gebruikt in opleidingen van zorgmedewerkers en dienstverleners zoals politie- en justitiemedewerkers. En in communicatietrainingen en selectieprocedures. Maar als je het zelf eens wilt uitproberen met een van je vrienden kun je een werksituatie uitspelen. Belangrijk is dan dat je de situatie schets: waar speelt het zich af en wat is de kwestie die verbetering behoeft. Wat wil jij of je  vriend leren? En bijvoorbeeld: is er een leidinggevende of zijn jullie collega’s. En wat zijn specifieke gedragskenmerken van beide personen in die situatie. Als je het gespeeld hebt geef je aan elkaar feedback over het gedrag wat je gezien hebt. Wat werkte en welke tip kun je aan de ander geven om het een volgende keer effectiever te doen. Dan doe je het nog een keertje en dikke kans dat je dan een goede ervaring erbij hebt.