Leven en overleven

5 september 2017 Geen categorie disabled comments

Regelmatig krijg ik (young) professionals met vermoeidheidsklachten met de vraag voor coaching. Het zijn veelal actieve sociale mensen maar ergens zijn ze de zorg en aandacht voor zichzelf kwijtgeraakt. Ze doen veel leuke dingen. Hebben leuke vrienden. Maar toch leven ze niet. Ze zijn niet blij. Ze lijken te overleven van vakantie naar vakantie. Als deze zaken vaker voorkomen is het tijd om stil te staan bij wat het patroon is en je af te vragen waar het vandaan komt.

Wat zou het kunnen zijn? Mogelijk willen ze positief zijn en drukken daarmee de negatieve en  moeilijke gevoelens weg. Ze hebben zaken al meerdere malen aangekaart maar krijgen geen ruimte om iets daarvan te realiseren. Het zijn jazeggers; ze hebben van huis uit geleerd ‘niet lullen maar poetsen’.

Patronen
Het begint dan met het patroon (h)erkennen en kijken wat daaraan te doen valt. Mogen negatieve gevoelens er ook zijn? Vaak is het al voldoende om moeilijke gevoelens toe te laten, onderdrukken is het niet. Deze gevoelens kunnen ook aanleiding zijn om zaken aan te passen zoals bijvoorbeeld anders gaan communiceren. Of je af te vragen: zit ik wel op de goede plek, ga ik met de goede mensen om; kom ik genoeg op voor mezelf en mijn ideeën? Doe ik niet te veel?
Twee kleine voorbeelden: als je veel ruzie en negativiteit hebt meegemaakt maak je de keuze: ik ga positief zijn. De juf op de basisschool vond dat je het eerst zelf moest proberen, terwijl je het al gedaan had en het niet gelukt was. Je trekt de conclusie: er is geen hulp als ik het vraag.

Levensverhaal

Als je wil weten of er een patroon is kun je er de tijd voor nemen om je levensverhaal eens op te schrijven en te ontdekken waar dit patroon ooit begonnen is. Doe dit door vanaf je kindertijd op te schrijven ‘wat was leuk’ en ‘wat vond ik lastig’. De reactie op de situatie van toen, het overleven, was wat je toen deed. Nu mag je daar op een vernieuwde manier mee leren omgaan en weer blij worden met je kleurige leven!