Gevoel en verstand creatief samenbrengen

29 oktober 2014 Geen categorie no comments

Gevoel en verstand

Laatst had ik een klant die het helemaal niet meer naar zijn zin had op het werk. Iemand die heel graag goed werk levert en niet van onzekerheid houdt. In deze tijd zeg je niet zomaar je baan op want thuis gaan zitten terwijl je wel werk hebt wie doet dat nu. En kom je dan nog wel aan het werk? De burn-out verschijnselen dienden zich al aan. Baan opzeggen was geen optie. Dus begon hij aan een traject Creatieve Levensplanning met aandacht voor de ‘angst’ en het ‘moeten’. Het zou verstandig zijn geweest om te stoppen met die baan maar de angst om geen werk te hebben won het. Na de tweede afspraak had hij toch besloten zijn baan op te zeggen en vlak daarna bleek er zich via een vriend al een andere optie voor te doen. Aandacht geven aan gevoelens en situaties en alternatieven toelaten brengen vaak verrassende resultaten.

Een dergelijk situatie komt ook regelmatig op het relationele vlak voor. Gevoel en verstand zijn tegenstrijdig. Bijvoorbeeld: de vriend is een ontzettend leuk persoon maar de verschillen in hoe met elkaar het leven te delen liggen zover uit elkaar dat een duurzame relatie niet waarschijnlijk is. Dat breekt steeds weer op. Gek op elkaar zijn en het leven met elkaar niet voor elkaar krijgen. Gevoel en verstand liggen weer ver uit elkaar. Dan is het dus de kunst om gevoel en verstand met elkaar te laten communiceren en te ontdekken of dit ooit nog wat gaat worden of dat ermee stoppen de beste oplossing is. Niet gemakkelijk, maar als gevoel en verstand beide de ruimte hebben gekregen komt er vaak een bevredigende oplossing.

Creatief samenbrengen

We zijn druk en gaan snel maar weer door en de lastige en moeilijke dingen uit het verleden willen we niet meer aan denken. Een baan waar je vervelend bent weggegaan of eigenschappen van jezelf die je niet verder helpen. Je hebt er vaak genoeg over gepraat of over geschreven. Maar maak eens met behulp van tijdschriften en  foto’s of een internetprogramma een collage van wat je achter je wil laten en waar je naar uit wilt strekken. Je kunt hem op je iPad maken met plaatjes van Google of zoals vroeger met knippen en plakken op papier. Dit werkt beter om zaken los te laten, en voor ogen te houden waar je naar toe wilt. Veel plezier.