Verbinding
Al een paar jaar denk ik regelmatig na over verbinding. Hoe zou je meer verbinding kunnen creëren en wat moet je daarvoor op welk niveau doen: tussen mensen, in groepen, in de stad, in het land en tussen volken. Want eenzaamheid, te weinig betekenisvolle sociale interacties, is wel een realiteit van onze tijd. Dus toen ik een maand geleden het boek van Brené Brown met de titel ‘Verlangen naar verbinding’ zag dacht ik: ‘Ha fijn Brené heeft hier onderzoek naar gedaan, ik ben benieuwd welke inzichten ze heeft opgedaan.
Alleen staan
We hebben behoefte om erbij te horen, we willen deel zijn van een grote geheel. Erbij horen is zowel deel van iets zijn als alleen staan in de wildernis. Er echt bij horen vraagt niet van je om te veranderen wie je bent; het vraagt van je om te zijn wie je bent. We moeten leren omgaan met de spanning die de paradoxen samen zijn en alleen zijn ons geven.
Als leden van een sociale soort krijgen we geen kracht uit sterk individualisme. We krijgen wel levenskracht uit het gezamenlijk creëren van toekomstplannen, communiceren, en samenwerken; we doen het beter op onderlinge afhankelijkheid dan op onafhankelijkheid.
Eenzaamheid vertelt ons dat we sociale verbinding nodig hebben, wat even essentieel voor ons welzijn is als voedsel en water. Ontkennen dat je eenzaam bent is even onzinnig als te ontkennen dat je honger hebt.
Gekwetst zijn
Als we een andere mening hebben of tot een andere groep behoren kunnen we buiten gesloten worden. Kunnen we die pijn verdragen? Het is gemakkelijker om woedend dan om gekwetst of bang te zijn. Moed wordt geboren uit pijn, maar niet uit alle pijn. Pijn die wordt ontkend of genegeerd wordt angst of haat en geeft afstand.
Fatsoenlijk blijven
Ingegeven door boosheid of angst kunnen we ons veroordelend of onfatsoenlijk gaan gedragen. Blijf echter fatsoenlijk ook als je het niet met de ander eens bent of als je denkt dat de ander onzin verkoopt. Vraag door en ga er niet vanuit dat de ander dit met opzet doet. Blijf mild, empatisch en nieuwsgierig. Onfatsoenlijk gedrag kan verlammend werken.
Sociale interactie is noodzakelijk
Sociale media kunnen persoonlijke interactie niet vervangen. Persoonlijke interactie versterkt ons immuunsysteem; er komen positieve hormonen in onze bloedsomloop en in onze hersenen en daardoor leven we langer. Het laten versloffen van hecht contact met mensen die belangrijk voor je zijn, is even slecht voor je gezondheid als een pakje sigaretten per dag roken, hoge bloeddruk of zwaarlijvigheid. Oogcontact maken, iemand de hand schudden of iemand een high five geven verlaagt het cortisolniveau (stressgevoel) en stimuleert de aanmaak van dopamine (geluksgevoel).
Vreugde
Hoe zit het met jou en je verbindingen? Geven ze je vreugde? Mag je eerlijker worden naar jezelf en de pijn voelen of meer investeren in persoonlijke interactie? Of ga je fatsoenlijker reageren als je het niet eens bent met de ander of de ander mild benaderen als hij onfatsoenlijk naar jou is geweest? Wat ga jij doen om meer vreugde en verbinding in je leven te ervaren.