Belangrijk en onbelangrijk

22 januari 2018 Geen categorie disabled comments

Belangrijk

Laatst ben ik gevraagd een workshop te verzorgen. Ik mocht zelf het thema bepalen en wat doe je dan… Ik wil graag de vraag van de ander serieus nemen en wilde dus weten wat zou hun vraag zijn. Het antwoord was: doe maar iets waar jij over wil spreken. Dus dan maar andersom: waar zou ik graag over in gesprek gaan? Het thema ´belangrijk en onbelangrijk´ kwam in me op. Doen we wat we belangrijk vinden? Wat vinden we eigenlijk belangrijk? Of laten we onze tijd vollopen met onbelangrijke dingen? En soms is het ook zo dat onbelangrijke dingen toch belangrijk zijn en missen we ze als ze lang niet een plek in onze agenda hebben gekregen.

Onbelangrijk
Vervolgens komt de vraag ‘wat is belangrijk’? En ook ‘ben ik belangrijk en hoezo ben ik wel of niet belangrijk door wie ik ben, wat ik doe, of door welke rol ik vervul’. Misschien kun je concluderen ik ben belangrijk om dat ik geliefd ben als dochter, gewaardeerd door wat ik doe of door mijn rollen die ik vervul in het leven. En dan komt de vraag ‘voel ik me belangrijk’? In de voorbereiding vroeg ik dat ook aan mezelf. Nou… lang niet altijd en wat is er dan gaande? Dus huiswerk…..
Door daar eens bij stil te gaan staan en op te focussen kwam ik er achter waar dat onbelangrijk voelen vandaan kwam en heb ik het onderzocht op zijn waarheidsgehalte. Door het duidelijk te voelen en benoemen voor mezelf wanneer ik me wel en niet onbelangrijk voel, kreeg dat onbelangrijk voelen aandacht. De theorie en voor mij ook de praktijk is dat als een gevoel er mag zijn en aandacht krijgt en gezocht wordt wat je ermee kunt, gaat het weg. En als kers op de taart gebeurde er daarna veel dingen waardoor ik me belangrijk voelde. Dus deze ga ik vast houden. Waar workshops geven al niet goed voor kan zijn!

Eén ding anders doen de komende tijd
Ga eens voor jezelf na: wat vind ik belangrijk en onbelangrijk en bedenk eens wat ga ik komende tijd veranderen. Eén ding echt anders gaan doen kan een verschil maken. Dus wat ga jij anders doen op je werk, voor jezelf of in de maatschappij?