Verbinding geeft vreugde

Verbinding geeft vreugde

16 april 2018 Geen categorie no comments

Verbinding

Al een paar jaar denk ik regelmatig na over verbinding. Hoe zou je meer verbinding kunnen creëren en wat moet je daarvoor op welk niveau doen: tussen mensen, in groepen, in de stad, in het land en tussen volken. Want eenzaamheid, te weinig betekenisvolle sociale interacties, is wel een realiteit van onze tijd. Dus toen ik een maand geleden het boek van Brené Brown met de titel ‘Verlangen naar verbinding’ zag dacht ik: ‘Ha fijn Brené heeft hier onderzoek naar gedaan, ik ben benieuwd welke inzichten ze heeft opgedaan.

<img “aligncenter” src=”http://www.bie-en-become.nl/wp-content/uploads/2018/04/verbinding-mieren.jpg” width=”258″ height=”195″ />

Read More

Belangrijk en onbelangrijk

22 januari 2018 Geen categorie disabled comments

Belangrijk

Laatst ben ik gevraagd een workshop te verzorgen. Ik mocht zelf het thema bepalen en wat doe je dan… Ik wil graag de vraag van de ander serieus nemen en wilde dus weten wat zou hun vraag zijn. Het antwoord was: doe maar iets waar jij over wil spreken. Dus dan maar andersom: waar zou ik graag over in gesprek gaan? Het thema ´belangrijk en onbelangrijk´ kwam in me op. Doen we wat we belangrijk vinden? Wat vinden we eigenlijk belangrijk? Of laten we onze tijd vollopen met onbelangrijke dingen? En soms is het ook zo dat onbelangrijke dingen toch belangrijk zijn en missen we ze als ze lang niet een plek in onze agenda hebben gekregen.

Read More

Leven en overleven

5 september 2017 Geen categorie no comments

Regelmatig krijg ik (young) professionals met vermoeidheidsklachten met de vraag voor coaching. Het zijn veelal actieve sociale mensen maar ergens zijn ze de zorg en aandacht voor zichzelf kwijtgeraakt. Ze doen veel leuke dingen. Hebben leuke vrienden. Maar toch leven ze niet. Ze zijn niet blij. Ze lijken te overleven van vakantie naar vakantie. Als deze zaken vaker voorkomen is het tijd om stil te staan bij wat het patroon is en je af te vragen waar het vandaan komt.

Wat zou het kunnen zijn? Mogelijk willen ze positief zijn en drukken daarmee de negatieve en  moeilijke gevoelens weg. Ze hebben zaken al meerdere malen aangekaart maar krijgen geen ruimte om iets daarvan te realiseren. Het zijn jazeggers; ze hebben van huis uit geleerd ‘niet lullen maar poetsen’.

Patronen
Het begint dan met het patroon (h)erkennen en kijken wat daaraan te doen valt. Mogen negatieve gevoelens er ook zijn? Vaak is het al voldoende om moeilijke gevoelens toe te laten, onderdrukken is het niet. Deze gevoelens kunnen ook aanleiding zijn om zaken aan te passen zoals bijvoorbeeld anders gaan communiceren. Of je af te vragen: zit ik wel op de goede plek, ga ik met de goede mensen om; kom ik genoeg op voor mezelf en mijn ideeën? Doe ik niet te veel?
Twee kleine voorbeelden: als je veel ruzie en negativiteit hebt meegemaakt maak je de keuze: ik ga positief zijn. De juf op de basisschool vond dat je het eerst zelf moest proberen, terwijl je het al gedaan had en het niet gelukt was. Je trekt de conclusie: er is geen hulp als ik het vraag. Read More

Herstel na vertrouwensbreuk of vreemdgaan

25 februari 2017 Geen categorie no comments

Ontrouw, vreemdgaan helaas komt het voor. Dit vreemdgaan kan via een fysieke persoon, emotioneel en virtiueel. Deze vertrouwensbreuk hoeft niet het einde van de relatie te betekenen. Als de partners samen verder willen gaan is er zeker hoop op herstel van hun relatie. Het kost tijd en moeite en het kan zelfs beter worden dan het geweest is….

De eerste vraag die beantwoord dient te worden is: ‘willen we met elkaar verder gaan?’. Als die positief is beantwoord kan gebruik gemaakt worden van een uniek ontwikkeld programma, S.A.M.E.N, wel of niet gecombineerd met persoonlijke coaching.

S.A.M.E.N. staat voor:

Stilstaan: wat is er gebeurd en willen we samen verder gaan. Het is van belang dat je er allebei voor wilt gaan.
Amputeren, stoppen met ieder contact met de “derde persoon” of met het virtuele contact. De bedrogene moet ook afscheid nemen van niet werkende reacties zoals controle, verwijten en straffen. Wel is het van belang om grenzen te stellen en te houden.
Meeleven; hoe luister je weer naar gevoelens van de bedrogene en toon je begrip voor de bedrogene? Hoe ga je troosten voor de pijn die je de ander hebt aangedaan?
Evalueren; in deze fase kijk je naar hoe het zover heeft kunnen komen en waar de wortel van dit probleem ligt, zowel bij de een als bij de ander.
Nieuw begin en Naweeën: hoe ga je op een nieuwe manier verder en hoe ga je er mee om als er toch nog af en toe oude pijn weer boven komt.

S.A.M.E.N. is een online programma wat je samen thuis kunt doen. Je bekijkt de video’s en maakt de opdrachten. Als je daarnaast graag coaching wil ben je van harte welkom bij Bie & Become. Het programma bestaat uit een e-book en video’s.

Gevoel en Verstand

13 september 2016 Geen categorie no comments
Gevoel en Verstand

Maak jij keuzes met je gevoel of je verstand?  Je kunt het ook je Innerlijke Kind en je Innerlijke Ouder noemen die er verschillende ideeën op na houden. Een van de twee wint het of allebei zijn niet tevreden. Bijvoorbeeld: je hebt geen zin om aan het werk te gaan. Je schuift die klus voor je uit. Of je reageert boos op een collega terwijl het weinig te maken heeft met het gedrag van die ander. Of je bent bang dat het je toch niet gaat lukken dus begin je er niet aan want je denkt dat je niet goed genoeg bent. Of je bent een te strenge baas voor jezelf en voor je team want anders komt het werk niet op tijd klaar.

De inn1001004001582413erlijke dialogen

Het kan anders! En echt moeilijk is het ook niet. Een kwestie van  gewoon beginnenen luisteren naar de innerlijke dialoog die gaande is. Je kunt een postieve en een negatieve ouder hebben en een positief kind  en een kind wat niet heeft gekregen wat het nodig had. En omdat het allemaal in jezelf aanwezig is kun je er naar luisteren
en tot een oplossing komen.

Read More