Patronen doorbreken

7 april 2014 Geen categorie no comments

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag: ‘Kun je me ook helpen bij het doorbreken van ongewenste patronen?’ Mijn antwoord is dan: ‘Zeker, erg leuk om patronen te  doorgronden en te veranderen. Eerst kijken waar ze vandaan komen en dan zoeken naar nieuw passend gedrag en houding.’ Gedragsverandering begint immers bij bewustwording. Dan zoeken naar alternatieven en als zaken dan eenmaal in beweging zijn gaat het door. Na een oefentijd is het nieuwe gedrag tot een gewenst patroon geworden. Het gevolg is dat zelfvertrouwen toeneemt waardoor het leven leuker wordt. Bijvoorbeeld op de werkvloer: met die lastige medewerker valt best goed te werken als je het maar anders aanpakt dan je altijd deed. Zo kun je weer leven in plaats van overleven. Kortom, het leven wordt leuker als je niet werkende patronen doorbreekt. Steeds weer iets verwachten wat niet gaat komen, vervangen door duidelijk geuite wensen met reële verwachtingen.

 Zie je de oude dame of de jonge vrouw?

Overleven of leven

Soms is het zo dat je patronen hebt waar je niets van snapt en ook niet weet wat je ermee kunt doen. Bijvoorbeeld die vrouwelijke baas die competent en aardig is maar jij klapt dicht zodra ze zich ongevraagd in een gesprek mengt. En dit overkomt je niet alleen nu maar ook in je vorige baan en bij het sporten om nog maar niet te spreken van hoe dat bij het daten gaat. Je wilt hier vanaf. Deze reactie heb je ooit geleerd in een situatie waarin dat de enige mogelijkheid was. Maar samen kunnen we ontdekken wat nog andere mogelijkheden zijn om hier mee om te gaan. Je kunt het nu ontwarren: heeft het te maken met personen en situaties uit het verleden of met denkpatronen en emoties. Vraag je eens af, wanneer gebeurde dit vroeger ook? Heeft het iets te maken met het gedrag van je vader of moeder of een situatie met je broer of zus?

Solliciteren en daten
Solliciteren en daten worden pas leuk nadat het resultaat behaald is. Maar tot die tijd is het gewoon volhouden. Hoe laat je jezelf zien in het echt of op een datingsite? Ben je in staat om het aantrekkelijke en je sterke kanten van jezelf weer te geven? Hoe duidelijk weet je wat je zoekt en hoe concreet en specifiek durf je te zijn?
Maak eens een moodboard over jezelf en je gewenste partner en durf specifiek te zijn in wat je zoekt zodat de ander die het leest of je ziet denkt: ja daar herken ik me in of daar ben ik nu naar op zoek. Dat geldt ook wanneer je een andere baan zoekt. Dus weg met die algemene beschrijvingen en laat je uniciteit zien!

Mocht je bij bovenstaande thema’s graag een meedenker en gesprekspartner hebben neem dan gerust contact voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik help je graag.